Skip to main content

Ultra­ääni­tutkimukset

eläimen ultraäänitutkimukset
eläimen ultraäänitutkimukset
Ultraäänitutkimusta käytetään apuna tutkittaessa vatsa- ja rintaontelon elimiä sekä muita pehmytkudoksia. Lyhyet ultraäänitutkimukset tehdään pääsääntöisesti hereillä oleville eläimille (tiineysultrat, märkäkohtuepäilyt, virtsanäytteenotot). Itse ultraäänitutkimus on potilaalle kivuton, mutta eläimen on pystyttävä olemaan paikoillaan tutkimuksen ajan. Ultraääniohjatussa virtsanäytteenotossa (kystosenteesi) eläimen olisi hyvä olla virtsaamatta nelisen tuntia ennen tutkimusta, jotta virtsaa on kertynyt rakkoon riittävästi. Vatsanpeitteiden läpi ultraäänilaitteen avulla otettu virtsanäyte on diagnostisesti kaikista luotettavin näyte, sillä eläimillä usein vapaasti laskettu virtsanäyte sisältää ympäristön epäpuhtauksia.

Ultraäänitutkimuksessa karvat ajellaan pois tutkittavalta alueelta ja ihoa kostutetaan pintajännityksen pienentämiseksi. Anturin ja ihon väliin laitetaan ultraäänigeeliä, jotta ultraäänianturilla saadaan mahdollisimman hyvä kontakti ihoon. Eläimet tutkitaan yleensä selällään pehmeässä tukikourussa, joissain tilanteissa ultraäänitutkimus voidaan tehdä myös eläimen seisoessa.

Teemme tiineysultraäänitutkimuksia, kun tiineyden alusta on kulunut vajaa neljä viikkoa.

Laajemmat vatsaontelotutkimukset ja sisätaudit

Pidempään kestäviin, tarkempiin vatsaontelon ultraäänitutkimuksiin eläin useimmiten rauhoitetaan. Ultraäänilaitteiston avulla pystytään tekemään myös erilaisia mittauksia sisäelimistä ja ultraäänitutkimusta käytetään paljon apuna sisäelinsairauksien hoidossa yhdessä laboratoriotutkimusten kanssa. Ennen käyntiä eläin pidetään ruokapaastolla 10-12 tuntia rauhoituksen ja mahdollisten verinäytteiden varalta. 

Tutkimuksesssa voidaan kartoittaa ruuansulatuskanavan, maksan, munuaisten, haiman, pernan, kohdun, eturauhasen ja virtsarakon tilaa kokonaisuudessaan tai keskitetysti jollekin tietylle alueelle. Myös kiveksiä, sydäntä, keuhkoja, silmiä ja ihomuutoksia voidaan tutkia ultraäänellä tiettyjä sairauksia epäiltäessä. Muita sisätautisairauksien selvittämiseen tarvittavia tutkimuksia ovat röntgenkuvaus tai tähystystutkimukset. Tähystystutkimuksia varten ohjaamme potilaat mm. Ouluun tähystyksiä tekevien eläinlääkäreiden vastaanotoille.

Ultraäänilaitteistomme on laadukas ja käytämme sitä apuna monenlaisessa diagnostiikassa. Pystymme tarvittaessa tekemään ultraäänitutkimuksia pienimuotoisesti myös kotikäynneillä, sillä käytössämme on kannettava ultraäänilaite. Vaativimmat ultraukset (esim. sydänultrat) ohjaamme kuitenkin näihin tutkimuksiin erikoistuneille eläinlääkäreille. Vaativimpien ultraäänitutkimusten tekeminen vaatii perehtymistä ja erikoistumista, jatkuvaa ammatillista lisäkouluttautumista sekä vaativaan käyttöön suunniteltua laitteistoa.