Skip to main content

Husky­tarhojen terveyden­huolto

huskytarhojen terveydenhoito

Valjakkokoirat ovat lähellä Jennin sydäntä. Alkukantaiset, arktiset työmyyrät ovat omimmillaan niin safaritöissä kuin monenlaisessa vetokoirakilpailuissakin, ne rakastavat yli kaiken juoksemista ja vetämistä, talvea ja pakkasta. 

Tavallisimmin vetokoiraharrastus yleensä vie omistajansa pikkurillin lisäksi koko käden ja pääsääntöisesti huskykenneleissä on koiria mieluummin kymmeniä kuin muutamia. Huolimatta suuresta koiramäärästä, omistajat ovat halukkaita pitämään hyvää huolta tärkeimmistä työntekijöistään ja parhaimmista urheilijoistaan.

Osa huippu-urheilijan huoltotiimiä

Jenni on perehtynyt niin huskien kuin heidän omistajiensakin elämään sekä koillismaalaisilla huskytarhoilla kuin muuallakin Pohjois-Suomessa vuodesta 2008 alkaen. Treenaaminen ympäri vuoden, varusteet ja ruokinta ovat tulleet tutuiksi. Jenni on hankkinut ammatillista lisäkoulutusta nimenomaan vetokoirien tyypillisimmistä tuki- ja liikuntaelinvammoista ja niiden hoidosta.

Omakohtainen kokemus valjakolla ajosta ja koirien tarkkailusta niiden työskennellessä helpottaa myös pienten yksityiskohtien ymmärtämistä ja vaikutusta kokonaisuuteen. Hyvin usein korkealla kipukynnyksellä varustetut huskyt pyrkivät peittämään haasteensa ja ainoat vinkit ongelmista saattavat näkyä pelkästään työkäytöksessä pidemmässä ajossa.

Perusterveydenhuoltoa huskytarhoilla ovat madotukset, rokotukset, mikrosirutukset, loislääkinnät ja kastraatio/sterilaatiot. Välillä joudutaan hoitamaan erilaisia vammoja, joita syntyy niin tarhaelämässä kuin valjakossakin työn tohinassa. Lisäksi huskyt sairastavat muiden koirien tavoin erilaisia perinnöllisiä sairauksia, kovasta fyysisestä rasituksesta johtuvia tuki- ja liikuntaelinvaivoja tai sisäelinsairauksia. Jossain vaiheessa on myös aika päästää juoksija revontulivaljakkoon. Suunnitelmallisuus, ennakointi ja ennaltaehkäisy ovat tärkeitä osa-alueita huskytarhan terveydenhuollossa, jotta toiminta olisi myös taloudellisesti mahdollisimman järkevää. 

Eläinlääkäriasema Onni räätälöi yksilölliset terveydenhuoltopaketit juuri sinun huskytarhallesi, olipa sinulla sitten pieni tai suuri huskylauma kotonasi. Ota yhteyttä sähköpostilla tai puhelimitse.