Pieneläinkirurgia
Kirurgisia toimenpiteitä eli leikkauksia voidaan tehdä erilaisten sairauksien, vammojen tai kasvainten takia tai erilaisten sairauksien tai vaivojen ennaltaehkäisyksi, kuten kastraatiot ja sterilaatiot.
Perusterveydenhuollon leikkauksia ovat uroksen kastraatio eli kivesten poisto ja nartun sterilaatio eli munasarjojen (ja kohdun) poisto. Teemme myös piilokivesleikkauksia, jos kivekset eivät ole laskeutuneet normaalisti kivespusseihin. Suositeltavinta on tehdä piilokivesleikkaukset alle 2-vuotiaille koirille kohonneen kiveskasvainriskin takia.
Valmistautuminen leikkaukseen
Erilaisten sairauksien ja kasvainten takia tehtyjä leikkauksia edeltää pääsääntöisesti eläinlääkärikäynti, jossa on tehty yksilöllinen hoitosuunnitelma leikkaustarpeen kiireellisyys ja potilaan terveydentila huomioiden. Terveydentilaa kartoitetaan kliinisellä yleistutkimuksella ja verinäytteillä, tarvittaessa myös röntgen- tai ultraäänitutkimuksin. Samalla on hyvä hetki kysyä leikkaukseen liittyvät ja muut mieltä askarruttavat asiat. Nukutukseen liittyy aina tiettyjä riskejä, mutta hyvällä suunnittelulla ne voidaan minimoida. Nuoren ja terveen eläimen riski on pieni, mutta myös iäkkäitä ylipainoisia ja jotain perussairautta sairastavia eläimiä voidaan leikata nämä erityisseikat huomioiden.
Lähtökohtaisesti potilaat tulevat leikkauksiin paastotettuina, mutta joissain kiireellisissä hätäleikkauksissa tästä joudutaan joustamaan, vaikka potilaan tila ei olisi optimaalinen leikkaamiselle (mm. märkäkohdut, vierasesineleikkaukset, haavat ja muut traumat).
Leikkaussalissa
Suoritamme leikkaukset aina potilasturvallisuus edellä, nukutukset yksilöllisesti suunnitellen. Nukutamme eläimet inhalaatioanestesialaitteistolla, josta eläin saa hengittäessään nukutusainetta ja happea. Nukutusta ja eläimen elimistön tilaa leikkauksen aikana valvotaan nykyaikaisella ja laadukkaalla valvontamonitorilla.
Huolehdimme eläimen hyvästä kivunhallinnasta ennen leikkausta, leikkauksen aikana ja leikkauksen jälkeen. Kivunhallintaa varten eläimelle laitetaan suoniyhteys (kanyyli) jo esirauhoituksessa. Hyvä kivunhallinta mm. vähentää eläimen stressiä ja nopeuttaa paranemista.
Antibioottien tarvetta rutiinisti leikkauksien yhteydessä pyritään välttämään hyvällä hygienialla ja oikealla leikkaustekniikalla. Leikkauspotiladen kohdalla arvioidaan antibioottien tarve tapauskohtaisesti.
Toipuminen leikkauksesta
Leikkauksen jälkeen eläin heräilee vastaanotollamme seurannassa siihen asti, että se pystyy nostelemaan päätään ja osoittaa selvästi heräämisen merkkejä. Ennen kotiuttamista käymme omistajan kanssa läpi leikkauksen kulun sekä annamme kotihoito-ohjeet ja tarvittaessa teemme jatkohoitosuunnitelman. Vastaanotollamme tehtävät leikkaukset ovat päiväkirurgisia eli potilas kotiutuu aina leikkauspäivänä.
Leikkauksen hintaan sisältyy tarvittaessa haavakontrolli (<2 vk leikkauksen jälkeen) ja tikkienpoisto.